Από πού προέρχεται η λέξη «Παντεσπάνι»;

10356Η λέξη παντεσπάνι προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα και αναφέρεται σε γλύκισμα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, ως βάση για διάφορα γλυκά. Η προέλευση της λέξης είναι η παρακάτω:

Ο Φίλιππος ο Β΄, κυβερνήτης της Ισπανικής Αυτοκρατορίας (Felipe II de España, 1527-1598), ζήτησε από τον ζαχαροπλάστη του παλατιού να του φτιάξει ένα γλύκισμα, το οποίο να μη βαρεθεί ποτέ να το τρώει. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ζαχαροπλάστη, ο βασιλιάς απέρριπτε κάθε γλύκισμα που δοκίμαζε. Η σύζυγος του ζαχαροπλάστη αποφάσισε να βοηθήσει τον απελπισμένο άνδρα της και άρχισε να κάνει διάφορες δοκιμές στην κουζίνα της με ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο κι αυγά, χωρίς όμως να μπορέσει να φτιάξει κάτι ποιοτικό για τον βασιλιά. Στο τέλος έφτιαξε ένα είδος αφράτου γλυκίσματος, το οποίο ο ζαχαροπλάστης παρουσίασε στον βασιλιά. Εκείνος το δοκίμασε και του άρεσε, και έκτοτε άρχισε να το τρώει σαν ψωμί.

Με τον καιρό το γλύκισμα αυτό διαδόθηκε σε όλη την καλή κοινωνία της Ισπανίας, και αργότερα ολόκληρης της Ευρώπης. Οι Γάλλοι το ονόμασαν «Ψωμί της Ισπανίας», δηλαδή «Pain d’ Espagne», ονομασία η οποία μεταφέρθηκε στην ελληνική γλώσσα και αφομοιώθηκε ως «Παντεσπάνι».

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s